фирма за изработка на сайтове - 3DWebDesign
траурна агенция в София - погребална агенция Алфа

Справяне със специалните дни и празниците

Когато сте наскърбени, няма съмнение, че някои дни са по-трудни от други. Много хора не осъзнават, че скръбта идва и си отива.

Когато някой умре, хората очакват, че вашето "ниво на болка" ще бъде много високо през първите няколко дни, на погребението или в най-лошия случай за няколко седмици. Често в началото ние се чувстваме доста вцепенени. Хората объркват изтръпването и очакват болката от скръбта да намалее скоро след това, точно както при болки в гърлото.

Не, не е така! Понякога няколко седмици след събитието болката е по-интензивна. Когато изтръпването изчезне, често се чувстваме по-лошо, отколкото по-добре.

Скръбта е като влакче в увеселителен парк ... един ден може да бъде добър ден, а на следващия ден – ужасен ден, следван от по-добър ден, а след това ... ние се чувстваме по-добре за известно време, а после се озоваваме назад в дълбините на отчаянието. Точно когато мислим, че я преодоляваме, ние сме ударени от друга вълна от скръб и отново страдаме, което изглежда като опустошително препятствие.

Някои дни са по-значими от другите, доколкото ни напомнят за умрелия. Това може да бъде особено трудно. Неделя често представляват семейни дни; годишнини; празници като Коледа и други, когато се усеща отсъствието на лицето. Например рожденният ден на човека може да бъде труден ден, когато мислите за специалните празници, които се провеждаха, подаръците, които му давахте... Но това може да бъде трудно и за Вашия рожден ден, тъй като осъзнавате, че те не са там, за да участват в тържеството ви.

Ще можете да установите многобройни случаи, в които сте пропуснали любимата си, тъй като списъкът е дълъг. Помислете за всички дни, особено през цялата година, които биха могли да бъдат трудни, защото сте пропуснали да бъдете с близкия си- Свети Валентин, Ден на майката, ден, Великден, първият пролетен ден или откриването на футболния или спортния сезон; първият уикенд на къщата или новата кола; лятната ваканция; Коледа. След това добавете всички специални случаи като сватби, семейни събирания, уикенди. Те могат да бъдат трудни, защото те ни напомнят за по-добрите дни, когато човекът е тук, в сравнение с ТОЗИ ден, когато той не е. Но Ви напомняме, скръбта идва и си отива. Някои хора наричат тези преживявания "Смъртни атаки".

Има толкова много обикновени ежедневни неща, които ще Ви напомнят за починалия- да сте в познат ресторант, който сте посещавали с любимия си; уханието на афтършейв или парфюм; слушане на специална песен по радиото. Толкова много неща, които ни напомнят за умрелия човек.

Какво можем да направим в такива трудни дни? Първо, важно е да не ги смятате за толкова трудни, колкото и да са те, всъщност те са покана да се примирим с нашата загуба още малко. Но когато се запитаме, колкото и да ми липсва човекът, какво мога да направя в този забележителен ден, за да отпразнувам смъртта му. Как мога да направя този ден смислен, макар и труден? Това ни дава известен смисъл.

И така, какво можем да направим? Мога ли да направя няколко предложения? Най-важното е, че ние трябва да помним. Скръбта ни кани да помним, да не забравяме. Да се опитаме да пренебрегнем случая или да се преструваме, че е точно като всеки друг ден, е неестествено, и всъщност увеличава напрежението. Отнема повече енергия, за да се избегне ситуацията, отколкото да се справим с нея.

Наблюдавайте тези празници и специални поводи по начини, които са удобни за вас. Имайте възможност да направите някои промени, ако с тях ще се чувствате комфортно. Не забравяйте, че няма правилен или грешен начин за работа в тези дни.

Позволете си да усещате и да изразявате чувствата си. Тези специални дни често увеличават чувствата на загуба. Споделете вашите притеснения, опасения и чувства с приятел или в група за подкрепа. Признава се, че нуждата от помощ често е по-голяма по време на празниците. Опитайте се да получите достатъчно почивка, защото тези случаи могат да бъдат емоционално и физически изтощение.

Помислете за осветяване на паметник, свещ на масата за вечеря или в помещението, като тихо включвайте любимата си. Слушайте музика, особено харесвана от починалия, или погледнете снимки или видеоклипове, ако не е твърде трудно да направите това.

Естествено е да изпитваме тъга, разбира се. Смехът и радостта не са неуважителни. Дайте на себе си и членовете на вашето семейство разрешение да празнувате и да се наслаждавате един на друг. Можете да се срещнете със семейството и приятелите си и да отделите известно време, за да споделите специални спомени или да разкажете истории за човека, който вече не е сред Вас, това, което го прави специален и какво ви липсва. Спомените, могат да имат специално лечебно средство за Вас.

Опитайте се да си спомните добрите спомени, които сте споделили с човека. Знаете ли, рожденият ден е празник на живота. Какво бихте направили, ако все още бяха тук ... можехте ли да направите нещо подобно.

Бъдете проактивни, не реактивни. С други думи, направи нещо, за да поеме отговорността за деня. Виждате го като друга възможност да скърбите, да отбележите човека, да проявите друг вид скръб. Да се преструваш, че нищо не се е случило, е толкова неестествено и всъщност увеличава напрежението. Направете нещо, което да си спомните и да скърбите.

Опитайте се да балансирате скръбта за тяхната смърт с празнуване за техния живот и това ще направи тези трудни дни по-значими.

Можете ли да бъдете благодарни за нещо? Разбира се, вие сте тъжни, защото някой, който ви интересува, отсъства, и това е естествено и правилно. Но може ли да бъдете благодарни за годините, които сте имали и спомените, които все още споделяте? Смятам, че можем да бъдем благодарни за това, което имахме, както и за това, което сме загубили.

Не позволявайте да погледнете назад към миналото, за да развалите това, което имате в настоящето.

Имате само един от двата варианта, когато става въпрос за скръб в трудни времена. Оставяте ли деня да ви контролира или контролирате деня? Или да позволим на скръбта да ни доминира, или се опитваме да я контролираме.

Не забравяйте, че изборът е, че можете да пролеете сълзи, за тези, които са си отишли, или да се усмихвате, защото са живели. Или може би можете да направите и двете едновременно. Бъдете подготвени за трудни дни, очаквайте ги и се подгответе за тях, а след това правете каквото можете.

Офис 1:

София, бул. Скобелев 56 А, срещу МВР болница
Телефони: 02 951 60 03, 0878 622 511, 0887 622 511
Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Офис 2:

София, жк Надежда, бл. 503, до гробищен парк “Бакърена фабрика”Телефони: 0877 602 731, 0878 622 511. При скръбен случай ДЕНОНОЩНО ни потърсете: 02 951 60 03 или 0878 622 511.