фирма за изработка на сайтове - 3DWebDesign
траурна агенция в София - погребална агенция Алфа

Традиции

ТРАДИЦИИ при погребение

Обичай е, щом болният издъхне, да се приготви кравай, който бива изяждан от присъстващите за здраве. Вярва се, че едва тогава душата излиза от къщи и се върти над комина. Следва месенето на друг кравай - препеченяк, който също се изяжда и след който душата се отправя в дългия си път. Характерно е да се отварят прозорците или вратата, да обръщат паниците наопаки, да покриват огледалото и портретите.

Тялото бива окъпвано или поне измито, като във водата се слага босилек “за хубава миризма”. Строго се следи очите да не останат отворени - смята се, че скоро ще умре друг.

Мъртвецът се облича в чисто облекло, обикновено ново, и бива покрит с покров - бяло платно, вярва се, че в него покойникът се явява пред бога. На умрелите момци и девойки обличат някоя младоженска дреха.

Съществува вярване, че в гроба умрелите имат същите нужди като живите, и затова в ковчега се слагат ябълки, хляб, сухи плодове. Постоянен обичай е слагането на пари в джоба, за да се откупи от оня свят.

Многобройни са обичаите за предпазване на умрелия от вампирясване - полагат се край трупа кръстче, чесън, икона, тамян.Известяването на смърт става с редки удари на черковната камбана. Мъртвецът е оплакван от близките със силен глас. Смята се страшно и грешно да не бъде оплакван.

Навсякъде починалият се слага в ковчег (ракла, сандък). Преди изнасянето му от дома близките се прощават с покойника. Гробището обикновено е близко до селото и гробът се нарича къща или дом на умрелия. Всеки присъстващ смята за дълг да хвърли пръст върху ковчега и да каже: “Лека ти пръст” или “Бог да те прости”. Напускайки гробището или стигайки у дома си, близките си измиват ръцете - за да измият лошото от себе си.

Върху гроба, откъм главата се слага кръст. На четиридесетия ден се прави трапеза на гроба. Други помени се правят на третия и деветия месец, както и на първата и третата година. Траурът се изразява в облеклото и поведението (жалене) на близките. Жалещите жени носят черни дрехи, черни забрадки и нямат никакви накити.

Традиции при Кремация

Какво представлява кремацията? Кремирането на телата на покойниците се извършва в нови съвременни кремационни пещи в крематориума в гр. София. За извършване на кремацията, тялото задължително трябва да е в дървен ковчег и в него не трябва да има метални части, предмети и материали. Горивният процес в пещите е напълно автоматизиран и не позволява влизане на повече от един ковчег. Температурата, при която изгаря тялото, е 800°-1000°С. Средната продължителност на една кремация е около 70 минути. След приключване на горивния процес, костите се охлаждат, смилат се и праха се запечатва в урна.

Традиции при Помен /Панахида/

Много поверия съществуват кога се правят помени на починалите.

Помени се правят на гроба, в църквата или у дома. Преди определения час занасяме в храма /на гроба/ това, което според възможностите си сме приготвили за раздаване и записваме имената на нашите покойници за молитвено поменаване. Свещеникът прави молитвено възпоменание за починалите, прелива гроба с вода и червено вино за спомен на Христовата жертва за нас. Подава се варено жито, хляб или пита и вино. Това са задължителните продукти, които трябва да присъстват на помена. Тамянът символизира чистата ни молитва, която възлиза от Бога, запалването на свещта – горещата ни вяра, а пламъчетата й напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Помени на починали се правят на:

- 3-тия, 9-тия и 40 – тия ден след смъртта.

- на 3, 6 и 9 месец

- на 1 година

През следващите години – при желание на близките на починалите.

Кога не се правят помени?

- през първата седмица на Великия пост

- от Лазаровден до Томина неделя

- от навечерието на Рождество Христово до Ивановден

Агенцията предлага всичко необходимо за помена /панихида/ на вашите близки-жито, погача, вино, раздавки, прибори. Нужно е да посетите офисите или да се обадите по телефона, за да заявите вашето желание.

Традиции при Задушница

Задушница е ден за възпоменаване душите на починалите, църковен помен в чест на мъртвите.В тези дни във всеки православен храм се извършва богослужения - Литургия заупокой и обща панихида, която отбелязваме като Задушница.

На този ден близките посещават гроба, преливат го с вино, поставят цветя, палят свещи и кандила, прекадяват гроба с тамян и след това раздават жито и храна за „Бог да прости мъртвите души”. На гроба на починалите правим т.нар. помени или раздавки. Прието е да подаваме варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони. Защо именно жито и вино, какво символизират те? Житното зърно „няма да оживее ако /първо/ не умре”(1 Кор.15:36), затова вареното жито ни припомня нашето бъдещо възкресение, а виното символизира животодателната лоза на Иисус Христос и неговата пречиста кръв в тайнството на светото Причастие. (Йоан 15:4)

Освен близките ни, дошли да почетат и да се помолят за нашите близки, подаваме и на хората около съседните гробове, та и те да измолят прошка от Бога за тях, както и ние за техните обични.

Кога се правят Задушници/общ помен/ на починалите?

Общ помен на починалите Църквата извършва:

- в съботния ден срещу Неделя Месопустна /пред Великия пост/- срещу Месни заговезни -следете нашия църковен календар февруари или март

- в съботния ден срещу Петдесетница /Черешова задушница/ - следете нашия църковен календар май или юни

- в съботния ден срещу Архангеловден /Архангелова задушница/ - следете нашия църковен календар октомври или ноември

Всичко необходимо за Задушница предлага агенцията - жито, погача, раздавки, прибори, като може да се направи предварителна заявка в офисите или по телефона.

Офис 1:

София, бул. Скобелев 56 А, срещу МВР болница
Телефони: 02 951 60 03, 0878 622 511, 0887 622 511
Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Офис 2:

София, жк Надежда, бл. 503, до гробищен парк “Бакърена фабрика”Телефони: 0877 602 731, 0878 622 511. При скръбен случай ДЕНОНОЩНО ни потърсете: 02 951 60 03 или 0878 622 511.