Начало Съюз на погребалните фирми в България - СПФБ
 
 
Начало | Традиции | Задушница
   Задушница е ден за възпоменаване душите на починалите, църковен помен в чест на мъртвите.В тези дни във всеки православен храм се извършва богослужения-Литургия заупокой и обща панихида,която отбелязваме като Задушница.
   На този ден близките посещават гроба ,преливат го с вино, поставят цветя,палят свещи и кандила, прекадяват гроба с тамян и след това раздават жито и храна за „Бог да прости мъртвите души”. На гроба на починалите правим т.нар.помени или раздавки.Прието е да подаваме варено жито,хляб или пита, вино , плодове, сладкиши или бонбони.Защо именно жито и вино, какво символизират те? Житното зърно „няма да оживее ако /първо/ не умре”(1 Кор.15:36), затова вареното жито ни припомня нашето бъдещо възкресение, а виното символизира животодателната лоза на Иисус Христос и неговата пречиста кръв в тайнството на светото Причастие. (Йоан 15:4)
   Освен близките ни , дошли да почетат и да се помолят за нашите близки, подаваме и на хората около съседните гробове, та и те да измолят прошка от Бога за тях, както и ние за техните обични.
   Кога се правят Задушници/общ помен/ на починалите?
   Общ помен на починалите Църквата извършва:
        -в съботния ден срещу Неделя Месопустна/пред Великия пост/-срещу Месни заговезни-следете нашия църковен календар февруари или март
        -в съботния ден срещу Петдесетница/Черешова задушница/-следете нашия църковен календар май или юни
        -в съботния ден срещу Архангеловден /Архангелова задушница/- следете нашия църковен календар октомври или ноември
   Всичко необходимо за Задушница предлага агенцията-жито,погача,раздавки, прибори,като може да се направи предварителна заявка в офисите или по телефона.
Църковни празници

Заплащане на услугите:

  • в брой
  • с дебитна карта
  • с кредитна карта
  • разсрочено плащане - 0% лихва
  • банков превод
 
 
Офис1: София, бул. Скобелев 56А
(срещу МВР болница)
Офис2: София, жк Надежда, бл. 503
(до гробищен парк Бакърена фабрика)
 
 
  design&support: www.need.bg     
     
Начало Съюз на погребалните фирми в България - СПФБ